niedziela, 10 sierpnia 2014

lawendowe ciasteczka


Kwiaty lawendy mają właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, działają antyreumatycznie i znieczulająco, hamują nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Działają moczopędnie, wiatropędnie i napotnie oraz żółciotwórczo. Sprzyjają wydzielaniu soków trawiennych i wzmagają ruchy perystaltyczne jelit, uspokajają akcję serca i podnoszą jego odporność. Przeciwdziałają wzdęciom i bólom brzucha spowodowanym nagromadzeniem gazów. 
Korzystnie wpływają na funkcjonowanie wątroby.
Kwiaty mają też działanie przeciwskurczowe, uspokajające i nasenne – wystarczy trzymać lawendę w wazonie, blisko łóżka. Służą do sporządzania toników przeznaczonych dla wrażliwej i delikatnej skóry. Przyśpieszają regenerację naskórka, działają przeciwtrądzikowo.



Składniki:
1.5 szklanki mąki orkiszowej
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 żółtko jajka
3 łyżki wody
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju kokosowego (nie więcej, inaczej wyjdą zbite)
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
4 łyżki suszonych kwiatów lawendy
Przygotowanie:
Olej rozpuścić, ostudzić.Wszystkie składniki wymieszać, dodać 3 łyżki wody zagnieść.Rozwałkować, wycinać kółka szklanką.Piec w temperaturze 170 st przez 10-12 minut.



Ciastka po ostygnięciu lepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku - dzięki temu będą miękkie i bardzo aromatyczne.

*Przepis wzorowany na: kwartetzdrowychsmaków





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.